Διοργάνωση από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο
«Οι Απειλές για το Ιατρικό Επάγγελμα»
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 38η Ετήσια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ιατρικών Συλλόγων (EFMA), που διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2024 στη Λεμεσό. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους (ΕΙΣ) από όλη την Ευρώπη, αντιπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι παράγοντες του τομέα της υγείας και της ιατρικής, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις αυξανόμενες απειλές για το ιατρικό επάγγελμα και την εξεύρεση λύσεων για τη διασφάλιση του επιπέδου και της προοπτικής της ιατρικής στην Ευρώπη.
Στον χαιρετισμό του ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε τη σημασία της ενότητας της ιατρικής κοινότητας ως προς την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων: «Η τελευταία δεκαετία έφερε σημαντικές αλλαγές στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων και των άνευ προηγουμένου προκλήσεων, όπως η πανδημία COVID-19. Αυτές οι εξελίξεις δοκίμασαν την ανθεκτικότητα του ιατρικού επαγγέλματος. Η κλινική αυτονομία των γιατρών απειλείται από την αυξανόμενη επιρροή εξωγενών παραγόντων στις επιστημονικές αποφάσεις περί υγειονομικής περίθαλψης.»
Πέραν της κλινικής αυτονομίας των ιατρών, το συνέδριο και σε άλλα εξίσου κρίσιμα ζητήματα όπως η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη, οι διακρίσεις στο επάγγελμα και ευρύτερα στον χώρο της υγείας αλλά και η αυξανόμενη πόλωση στο ιατρικό σώμα επί διαφόρων ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες και άλλα.
Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχαήλ Δαμιανού, στο χαιρετισμό του επισήμανε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία του ιατρικού επαγγέλματος. Αναγνώρισε τις απειλές που προκύπτουν από τις τεχνολογικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων στη διασφάλιση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης. «Οι Ιατρικοί Σύλλογοι πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα, απαλλαγμένοι από πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις, για να προστατεύουν τους ασθενείς και να προάγουν την ιατρική αριστεία,» δήλωσε ο κ. Δαμιανού.
Η Γενική Γραμματέας της EFMA κα Leah Wapner εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για τη θερμή φιλοξενία της διοργάνωσης. Κατά την ομιλία της στην τελετή έναρξης, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την παρουσία του Υπουργού Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή του καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας και της ιατρικής επιστήμης.
Η κα Wapner προχώρησε σε μία σύντομη προ-ανασκόπηση των θεματικών που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την επιλογή τους.
Οι θεματικές του συνεδρίου κάλυψαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ιατρική κοινότητα, με έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ιατρικό επάγγελμα, συμπεριλαμβανομένων της αυτονομίας των γιατρών, της πόλωσης και των διακρίσεων.
Ο ρόλος του EFMA στην προαγωγή του διαλόγου και της συνεργασίας αναγνωρίστηκε ευρέως καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Η ποικιλομορφία των διαφόρων Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων, που λειτουργούν ως ρυθμιστικά όργανα, συνδικαλιστικοί φορείς ή επιστημονικές ενώσεις, θεωρήθηκε τόσο ως δύναμη όσο και ως πρόκληση. Η πλατφόρμα του EFMA συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των διαφορών και προωθεί τη συναίνεση σε βασικά ζητήματα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση όλων να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του ιατρικού επαγγέλματος, να καταπολεμούν τις διακρίσεις και να αγκαλιάζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις με υπευθυνότητα.
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και το EFMA δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά με τους Ιατρικούς Συλλόγους άλλων χωρών και άλλους διεθνείς εταίρους, οργανισμούς και φορείς για να διασφαλίσουν ότι το ιατρικό επάγγελμα θα παραμείνει ανθεκτικό, ηθικό και επικεντρωμένο στην υγεία και την ευημερία των ασθενών.