• Home
  • Ανακοινώσεις
  • Συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ δεν αλλοιώνει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αλλά ενισχύει την επιστημονικότητα της εφαρμογής του

Συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ δεν αλλοιώνει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αλλά ενισχύει την επιστημονικότητα της εφαρμογής του

Share:

Με αφορμή δημοσιεύματα που βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, ορισμένα μάλιστα από τα οποία εμπεριέχουν ψευδείς και αβάσιμες πληροφορίες, σε σχέση με την προώθηση της πάγιας θέσης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για συμμετοχή του θεσμού στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) , αναφέρουμε τα εξής:

  1. Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ καθορίζεται απο τον μονοασφαλιστικό του χαρακτήρα, απο τον τρόπο χρηματοδότησης και απο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.Συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ, όχι μόνο δεν αλλοιώνει αυτή τη φιλοσοφία αλλά την ενισχύει με εμπειρογνωμοσύνη και επιστημονικότητα. Η σύνθεση του ΔΣ αφορά τον τρόπο λειτουργίας και εφαρμογής του συστήματος στην πράξη. Η φιλοσοφία αφορά τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το σύστημα. Η επίκληση της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ για παρεμπόδιση της συμμετοχής του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ, συνιστά παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Η συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ, δεν αλλοιώνει στο παραμικρό τα ουσιώδη στοιχεία της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ. Αντίθετα, μη συμμετοχή του ΠΙΣ, επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα των υπηρεσιών και την επιστημονική στόχευση των αποφάσεων του Οργανισμού. 
  1. Ο ΠΙΣ είναι το διά νόμου θεσμικό όργανο στην Κυπριακή Δημοκρατία που ασχολείται με όλα τα θέματα που άπτονται της άσκησης της ιατρικής και ο ρόλος του αυτός δεν πρέπει να συγχέεται με την στενότερη έννοια των παρόχων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ. Στόχος του ΠΙΣ είναι η επιστημονική θωράκιση του Συστήματος σε επίπεδο κέντρου λήψεως αποφάσεων, η εύρυθμη λειτουργία και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, και όχι η αλλαγή της φιλοσοφίας αρχών.  Όπως άλλωστε δεν περιορίζεται ο ρόλος για παράδειγμα των συντεχνιών στις οποίες ανήκουν και πάροχοι (βλ. φαρμακεία). Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες, συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΑΥ, υπό την ευρύτερη έννοια του ρόλου και της αποστολής τους.
  1. Θεωρούμε ότι η στείρα αντίδραση της ΟΣΑΚ, στρέφεται πρωτίστως εναντίον των ιδίων των ασθενών και δικαιούχων καθώς τους στερεί την εμπειρογνωμοσύνη και την επιστημονικότητα που κανονικά θα έπρεπε να διέπει τις αποφάσεις που αφορούν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που τους παρέχει το σύστημα. Η βαρύτητα, δε, που δίδεται σε έναν εξωθεσμικό φορέα, παραγκωνίζοντας τους θεσμούς του κράτους, προκαλεί απογοήτευση. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα θέματα υγείας και ιατρικής επιστήμης, όταν αφήνονται εξωθεσμικοί φορείς χωρίς την οποιαδήποτε θεσμική εξουσιοδότηση και χωρίς το οποιοδήποτε επιστημονικό υπόβαθρο, να καθορίζουν πολιτικές υγείας και πολιτικές άσκησης της ιατρικής.
  1. Καλούμε την Προεδρία της Δημοκρατίας, την Υπουργό Υγείας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να αντικρύσει τα ζητήματα της υγείας με τη δέουσα σοβαρότητα, μακριά από παραπλανητική συνθηματολογία. Ο ΠΙΣ στέλνει για ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι μόνο μέσα από την στενή και θεσμοθετημένη συνεργασία όλων μπορούμε να στηρίξουμε το σύστημα και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του σε βάθος χρόνου. Μόνο έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των ασθενών.
  1. Δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο που φέρουν τον ΠΙΣ να έχει θέσει το αίτημα του επισήμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς προηγουμένως να το έχει θέσει στην ίδια την Υπουργό Υγείας είναι παντελώς αβάσιμα και ψευδή. Ο ΠΙΣ είχε και συγκεκριμένα η Εκτελεστική του Επιτροπή, είχε συνάντηση με την Υπουργό Υγείας με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της. Ακολούθως ο ΠΙΣ ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με κοινοβουλευτικά κόμματα και απέστειλε σχετική επιστολή προς την Προεδρία της Δημοκρατίας ζητώντας συνάντηση όχι μόνο για αυτό το ζήτημα αλλά και ανασκόπηση και συζήτηση όλων των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν τον τομέα της υγείας και της ιατρικής στον τόπο μας. Μια συνάντηση η οποία ακόμη εκκρεμεί